Borsta tänderna

BORSTA TÄNDERNA PÅ RÄTT SÄTT

”Att borsta tänderna kan väl alla redan?!” tänker du säkert när du ser titeln till den här sidan, men faktum är att det är många som har dålig koll på hur man gör det effektivt och utan att riskera att skada sitt tandkött eller lämna bakterier och plack kvar.

Särskilt knepigt kan det vara att borsta tänderna på sina barn när de är små, så här kommer några tips som gör det enklare och som ser till att barnens tänder får en bra start.

Borsta tänderna med vanlig tandborste

Det vanligaste är fortfarande att rengöra tänderna med en helt vanlig manuell tandborste. De finns i en mängd olika utföranden. Viktigt är att välja en sort som har rätt storlek för din mun eller ditt barns mun och borsthår som har rätt hårdhet utifrån hur känsligt ditt tandkött är och hur hårt du trycker med borsten. Borstar man för hårt så kan tandköttet ta skada och dra sig tillbaka upp längs tandhalsarna.

Såhär gör du för att borsta skonsamt med en vanlig tandborste:

  • Tryck ut lagom mängd tandkräm på borsten. Ett par centimeter räcker till en vuxen, till barn räcker det med ungefär en ärtas storlek.
  • Sprid ut tandkrämen över tuggytorna och borsta sedan försiktigt alla tändernas ytor. Var noga med att komma åt både in- och utsidan av tänderna.
  • Borsta omkring två till tre minuter totalt. Det brukar räcka för att hinna med alla ytor.
  • Spotta ut tandkrämen, men skölj inte munnen när du är klar. Du vill att fluoret i tandkrämen ska få sitta kvar och avge sin verkan på tänderna.

Byt ut din tandborste varannan månad eller om stråna börjar bli böjda innan dess.

Eltandborste gör tandborstningen enklare

Att välja en eltandborste är särskilt smart för att underlätta tandborstningen för barn och äldre eller personer med funktionsnedsättning, men givetvis känner många vuxna att tandborstningen blir enklare och mer effektiv med en eltandborste.

Eltandborstar har ofta fördelen att de har relativt litet huvud som gör det enkelt att komma åt även i de trängre delarna av munnen längst bak vid kindtänderna. De kan också hjälpa till att skydda mot att man trycker för hårt mot tandköttet då många eltandborstar har en säkerhetsfunktion som gör att borsten stannar vid för högt tryck. De flesta eltandborstar har också en inbyggd timer som gör att du borstar tänderna tillräckligt länge, till exempel två minuter.

Barn ska inte använda fluortandkräm

Upp under 6 års ålder så ska barn inte använda fluortandkräm. Till dem kan du istället köpa specialanpassad barntandkräm. Det är inte alla barn som gillar stark mintsmak, så det finns ett flertal andra smakalternativ att välja mellan.

Som vuxen bör du dock använda tandkräm med fluor för att ge bästa möjliga skydd till tänderna. Se även till att använda en tandkräm som inte har för mycket slipande egenskaper då det kan slita på emaljen.

Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar

Det är inte bara de lättåtkomliga ytorna på tänderna som måste rengöras. Även utrymmena mellan tänderna måste rengöras regelbundet för att undvika bakteriebeläggningar, karies och dålig lukt. Beroende på hur tätt dina tänder sitter så kan du använda olika verktyg. Du bör rengöra mellan tänderna en gång per dag.

Tandtråd finns i olika tjocklek, med och utan vax samt med och utan smak. Den finns på rulle eller på färdiga klykor av plast som gör det enkelt att handha den. Tandtråd är det bästa alternativet om du har väldigt tätt mellan tänderna. Det finns platt tandtråd om det är riktigt trångt mellan tänderna.

Tandstickor finns i både trä och plast och den bästa varianten är de som har trekantig form eftersom utrymmet mellan tänderna är format så. Tandstickor fungerar bäst om du har medelstort till stort avstånd mellan tänderna.

Mellanrumsborstarfungerar också bäst för den som har medelstort till stort avstånd mellan tänderna, även om det nu finns borstar av olika tjocklek. Välj en sort som är anpassad till din mun. Din tandläkare kan ge dig rådgivning om du är osäker. Den som har riktigt trångt mellan tänderna får sällan in en mellanrumsborste för att rengöra ordentligt.

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.