Alla vill ha bra tänder utan problem med tandsten eller karies. Men vad är egentligen tandsten och plack? Är det samma sak? Tandläkare berättar, läs och lär!
Det finns många begrepp och ord som yrkespersoner använder dagligen som man accepterar som kund men kanske inte alla gånger har full koll på. Känslan är den att begreppet innebär något negativt men behöver man egentligen veta mer än så?
För många är plack och tandsten sådana begrepp. Vi hör om detta var och varannan dag, inte minst i media men de flesta av oss vet inte riktigt vad det innebär. Med kunskap kommer fler möjligheter att styra över vad som händer och med kunskap kan vi förhindra att våra tänder blir utsatta för fler problem än nödvändigt.
Plack är mjuka bakteriebeläggningar som fastnar runt våra tänder, och tas de inte bort regelbundet kan vi få problem.
När plack reagerar med saliven i munnen bildas tandsten. Den fastnar på olika ställen runt våra tänder och förhindrar att vi kan rengöra som vi borde vid tandborstningen, vilket såklart även det kan leda till problem.
Det enkla svaret på frågan hur man kan förhindra att plack bildas är - det kan du inte! Din mun utsätts för bakterier hela tiden, och det är naturligt och har inget med hygien att göra. Bakterier finns överallt, och många av dem är livsnödvändiga för oss medan andra mest är till besvär. Plack är mindre önskvärt eftersom det kan leda till tandsten och problem men den simpla åtgärden för att förhindra att plack fastnar är att helt enkelt borsta tänderna. Regelbundet, två gånger om dagen och ordentligt, längs tandköttsranden och i alla vinklar. Tandtråd och/eller tandstickor kompletterar jobbet och sedan har du gjort vad du kan.
Även om du borstar tänderna kommer en mindre mängd plack ändå stanna kvar och bilda tandsten. Det finns två typer av tandsten. Den första sorten runt dina tänder. den andra sorten bildas i fickor under tandköttskanten och kan leda till inflammation och om det inte behandlas kan den leda till tandlossning. Det är lätt att åtgärda tandsten, som tur är. Lämpligt är att du regelbundet tar kontakt med en tandläkare och bokar tid med en tandhygienist. Behandlingen sker med ultraljud eller skrapning, alternativt kirurgisk laser. Har du besvärlig tandsten i tandfickor kan det behövas lite extra omsorg och eventuellt lätt bedövning.
Det är viktigt att ta hand om dina tänder för när du är vuxen växer det inte ut några nya om du tappar dem!